Wielka kolekcja starożytnych pieczęci
20 listopada 2013, 11:09Naukowcy z Uniwersytetu w Münster odkryli w Turcji olbrzymią kolekcję pieczęci. W świątyni Jowisza Dolicheńskiego (z Doliche) znaleziono ponad 600 pierścieni i pierścieni cylindrycznych. W żadnej innej porównywalnej świątyni nie znaleziono tak wielu pieczęci - mówią dyrektor wykopalisk profesor Engelbert Winter oraz archeolog doktor Michael Blömer
Niski poziom cholesterolu jest dobry nie tylko dla serca
29 kwietnia 2014, 11:23Niski poziom cholesterolu w komórkach prezentujących antygen (ang. antigen presenting cell, APC) spowalnia postępy choroby u niektórych osób zakażonych wirusem HIV.
Kwas oleinowy pozwala komórkom niewydolnego serca wykorzystać paliwo
2 października 2014, 13:17W szczurzym modelu niewydolności serca kwas oleinowy, który występuje obficie w oliwie czy oleju rzepakowym bezrukowym, przywraca prawidłowy metabolizm paliwa w kardiomiocytach.
Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy
24 lutego 2015, 10:28Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.
Skaner nanoporowaty do wczesnego wykrywania nowotworów
10 września 2015, 10:41Zespół prof. Amita Mellera z Instytutu Technologii Technion wykorzystuje nowy typ skanera - skaner nanoporowaty - do wykrywania wczesnych biomarkerów raków jelita grubego i płuc.
Stare ziarna w nowej odsłonie
17 marca 2016, 14:16Choć coraz więcej osób zdaje sobie sprawę ze zdrowotnego potencjału starych ziaren, np. szarłatu (amarantusa) czy szałwii hiszpańskiej (chia), trudno im je włączyć do swojej diety. Wiele wskazuje jednak na to, że może się to zmienić dzięki badaniom naukowców z Agricultural Research Service (ARS) amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Oporna skrobia pomaga ludziom z zespołem metabolicznym
1 lipca 2016, 11:22Uzupełnienie diety osób z zespołem metabolicznym o skrobię oporną na strawienie korzystnie zmienia mikrobiom, pozwalając obniżyć poziom złego cholesterolu i związany z otyłością stan zapalny.
Od niedoboru głowa boli
5 stycznia 2017, 11:32Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko chronicznego bólu głowy.
Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie
30 czerwca 2017, 11:42Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.
Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny
12 stycznia 2018, 15:39Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.